Centrerad ridning - vad är det?

Detta är inget konstigt och inte heller något nytt sätt att rida. Centrerad ridning är en metod eller rättare sagt en pedagogik som togs fram av Sally Swift. Sally har skrivit böckerna "Ett med hästen" och "Centrerad ridning".

Läran går ut på att lägga fokus på ryttarens inverkan samt förstå hästens biomekanik.

 

Förorden till den första boken är skrivna av Anders Gernandt :

 

" Denna bok är den absolut märkligaste instruktionsbok i ridning jag någonsin läst. Sally Swift, författarinnan har på ett vetenskapligt, men långtifrån tråkigt sätt analyserat hästens rörelseschema. Samtidigt har hon fördjupat sig i människans funktioner och reaktioner från huvudet ner genom hela kroppen varvid inte ens tårna glömdes bort. I ett tidigt skede av sitt liv fick hon veta att hon hade fått skolios, sannolikt efter polio, men trots detta eller kanske tack vare detta, ägnade hon sig intensivt åt ridning och det med en nyfikenhet som bara en människa med ovanliga egenskaper parade med nämnda handikapp kan åstakomma. Hon resonerade att de skickliga ryttare som skrivit ridläror och instruktioner har det mesta medfött och har aldrig ägnat en tanke åt hur delar av deras kropp ska fungera. Sally Swift kan däremot med sitt handikapp och sin erfarenhet förklara för oss hur vi ska manövrera våra armar och ben, höftleder och sittben så att samspelet mellan ryttare och häst skall fungera.

Hennes bildspråk är magnifikt, alltid logiskt och träffande. När hon talar om att armarna skall fungera som mjuka brandslangar och att man skall inbilla sig ett segelfartygs mast rakt upp genom ens kropp och axlarna och armarna som mastens rår, bara för att ta några exempel, tar man sig kanske först för pannan men efter en stund så klarnar allting och man förstår liknelserna till fullo.

Även avancerade ryttare torde ha glädje av boken (läran). När hon talar om hästens skritt, som är så viktig i dressyr men svårare än de flesta tror, eller om ökad trav eller om halvhalter, eller om andningsteknik även för hoppryttare, så imponeras man av hennes djupgående kunskaper.

Hon försummande inte heller vår berömda ryttare och ridinstruktör Hans Wiknes lektioner i USA och hade förmåga att analysera och tillämpa dennes kunskaper."